torstai 30. tammikuuta 2014

Tuloksia näkyy jo

Nyt on reilut kaksi viikkoa Liten In Shapea takana, ja tuloksia alkaa jo näkyä. Projektin alkaesssa punnitsin itseni ja otin mittoja. Pari päivää aloituksesta sain myös käyttööni paremman puoliskoni kehoanalyysivaa'an, ja merkkasin numerot ylös. Tässä lähtötilanne ja muutos kahden viikon jälkeen:


  • paino 61.0 kg --> 60.5 kg
  • lantio 99.5 cm --> 98.5 cm
  • vyötärö 70 cm --> 69 cm
  • rinnan alta 74 cm --> 73 cm
  • reisi 57.5 --> 55.5 cm
  • haba 30 cm --> 30 cm
  • rasva% 25.3 --> 24.7
  • lihasmassa % 36.0 -->36.3
  • vesiosuus 51.3 --> 51.7
  • luiden osuus 12.4 --> 12.4
  • kaloritarve 2128 -->2117

Ihan mukavat tulokset kahdessa viikossa. Painohan ei ole paljon tippunut, mutta se ei olekaan pääasia, vaan se että mitat pienenevät, rasvaprosentti pienenee ja lihasta tulee lisää. Eli ainakin oikeaan suuntaan ollaan nyt menossa, jee!

Olen heti alusta lähtien tykännyt mun saliohjelmasta, mutta tällä viikolla mulle on tullut oikein himo salille. Olen käynyt salilla jo maanantaina ja keskiviikkona, ja tarkoitus olisi mennä vielä perjantaina ja sunnuntaina. Sitten tulisi ne vaaditut neljä salitreeniä per viikko täyteen. Ensi viikosta lähtien vaihdan takaisin vanhalle tutulle salille, joka on sijainniltaan paljon kätevämpi kuin missä tähän asti olen käynyt. Eipä tuossa Wasamovessakaan mitään vikaa ole, olen oppinut tykkäämään siitä, ja tiedän jo aika hyvin missä mikäkin laite on. Mutta sijainti on kyllä aika ratkaiseva, kun haluaa säästää aikaa.

Tässä vielä kuva viime viikolta, kun uskaltauduimme ensimmäistä kertaa meren jäälle, toki vain muutaman kymmenen metrin päähän rannasta, mutta kuitenkin.


maanantai 27. tammikuuta 2014

Kalevalaisella jäsenkorjaajalla

Pari viikkoa sitten ystävä töistä kertoi, että hänen ystävänsä, joka on kalevalainen jäsenkorjaaja, on tulossa Vaasaan viikonlopuksi ja tekee sinä aikana hoitoja. Uteliaisuuteni heräsi, ja varasin ajan, vaikka ei mulla varsinaisesti mitään ihmeempiä vaivoja ollutkaan. Kävin hoidossa viime lauantaina, ja täytyy sanoa, että oli mielenkiintoinen kokemus. Kuten ystäväni sitä kuvaili, se on niinkuin hierontaa, mutta ei sinne päinkään.

Jäsenkorjaaja kävi koko kehon lävitse: hän aloitti jaloista, sitten hän siirtyi käsiin ja selkään, ja viimeiseksi hän hoiti niskan ja pään. Hoidossa käytettiin hyväksi kehon omia liikeratoja, esim. jalkoja käsiteltäessä niitä koukistetaan ja suoristetaan samalla kun jäsenkorjaaja käy painaen läpi kehon linjoja alhaalta ylöspäin. Eli liike ei todellakaan ole hieronnasta tuttua pyörivää liikettä. Siinä käydään läpi lihaksien lisäksi muistaakseni myös sidekudoksia ja luukalvoja. Periaatteena on hoitaa koko kehoa, vaikka vaiva olisikin vain tietyssä kohtaa. Minä en nyt ole mikään ekspertti kertomaan tästä, mutta jos kiinnostaa, esim. täältä löytyy kalevalaisesta jäsenkorjauksesta tietoa.

Lähde
Hoito kesti noin puolitoista tuntia, ja sen jälkeen oli kyllä aivan ihanan rento ja kevyt olo. Kuten tavallisenkin hieronnan jälkeen, sen jälkeen tulee juoda runsaasti vettä ja sinä päivänä ja mielellään myös seuraavana päivänä pitää välttää kovaa rasitusta. Muuten kroppa voi mennä entistä enemmän jumiin. Jouduin siis perumaan sunnuntain salitreenin, mutta eipä hätää, menin tekemään sen tänään töiden jälkeen.

Suosittelen kyllä lämpimästi kokeilemaan kalevalaista jäsenkorjausta, varsinkin jos on ongelmia esim. lihasjumien kanssa. Jäsenkorjauksia on kuulemma erilaisia, on Kaustislaista jne. ja jokaisessa on omat erityispiirteensä. Tämä oli kyllä todella lempeä menetelmä, missään vaiheessa ei sattunut, oli vain mukava olla. Ei mitään niksauttelua, kuten moni ehkä luulee. Sellainen kuva mullakin taisi ensin olla, ennen kuin itse kokeilin.

perjantai 24. tammikuuta 2014

Lahjoja

Vietin tällä viikolla synttäreitäni, ja kyllä kaverit vaan tietää mun kiinnostuksen kohteet! Sain hyviltä ystäviltäni tällaisen:


 Olen kuullut tästä Jutta Gustavsbergin ja Tiina Hälvän tekemästä Best Shape kirjasta aikaisemminkin, ja olen miettinyt että olisko sitä kiva täytellä. No, nyt ei tarvi enää miettiä, vaan ruveta täyttelemään! Kirjan alusta löytyy tietoa ravinnosta ja liikunnasta, sekä motivaation ylläpitämisestä. Pääosa kirjan sivuista on kuitenkin omistettu 12 viikon kalenterille, jonne voi täytellä tavoitteitaan, sekä toteutuneita liikuntasuorituksia ja ruokailuja. Tässä yksi esimerkkisivu kalenterista:


Toinen synttärilahja, joka tuli tänään postissa, sisälsi kosmetiikkaa, ja toinen puteli oli jopa Ecosert -sertifikaatilla varustettu! En tiennytkään että Dermosilin valikoimista sellaisia löytyy. Ripsiväri oli ilmeisesti "tavisripsari", sillä siitä en Ekosert -merkintää löytänyt. Mutta käyttöön se kyllä silti menee.

Eli vihreästä tuubista löytyy kasvovoidetta. Parempi puoliskonikin lahjoi minua pitkin viikkoa, harva se päivä löytyi jokin kiva ylläri, esim. ruokatermos tyynyn alta :) Nyt on sitten varauduttu lämpimien eväiden mukaan ottoon vaikka minkälaiselle reissulle.

Liten toinen viikko on mennyt todella hyvin. Ruoka maistuu, vatsa tulee täyteen, mutta kyllä kohta taas on nälkäkin! Kai se on sen merkki, että aineenvaihdunta pelaa. Veden juomisesta on tullut jo rutiinia, vedän mm. joka aamu litran vettä ennen töihin menoa. Tein salilla keskiviikkona jalkapäivän, ja kyllä sen nyt tuntee pakaroissaan! Oli kyllä hyviä liikkeitä, ja aika salilla meni kuin siivillä. Kyllä huomaa eron aikaisempaan salilla käymiseen, kun ei ollut mitään selkeää ohjelmaa, ja meno oli lähinnä haahuilua tyyliin, mitähän tekis seuraavaksi. Nyt ei tarvi miettiä, vaan tehdä. Tykkään.

Tänään tein töistä kotiin päästyäni koiran kanssa pienen lenkin, jonka jälkeen olikin hyvä vetää reilun puolen tunnin kahvakuulatreeni. Huomenna lähden kokeilemaan, miltä Kalevalainen jäsenkorjaus tuntuu. Hyvää viikonloppua!

sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Lite, 1. viikko

Ensimmäinen viikko on nyt Liteä takana, ja täytyy sanoa, että päivä päivältä tuntuu paremmalta. Ekojen päivien vatsanväänteet meni ohi, ehkä kropalla kesti muutama päivä tottua erilaiseen ruokaan ja ruuan määrän lisääntymiseen. Nyt ruuat menee alas ihan hyvin, ja muutaman tunnin päästä on taas nälkä! Kaupassa on pitänyt käydä useammin kuin ennen, kun tuntuu, että aina on joku ruoka-aine loppu. Nyt olen ehkä viisastunut, ja ostan kerralla isompia satseja niin ei tarvi joka päivä kaupassa hypätä.

Eilen oli sisko käymässä Vaasassa, ja vietettiin tyttöjen shoppailupäivää. Etukäteen mietin, että mitenköhän mä ruokailujen kanssa teen, kun tarkoitus oli kuitenkin käydä kaupungilla jossain syömässä. No, en ottanut omia eväitä mukaan ja päätin, että otan ravintolasta sellaisen annoksen, joka on mahdollisimman lähellä ohjetta. Ja onnistuihan se ihan hyvin, Amarillon kanasalaatti hieman muokattuna versiona oli kyllä aika lähellä, ainakin kasviksien ja proteiinin suhteen.

Viikko on ollut todella kiireinen, joka ilta on ollut jotain menoa. Sain kuitenkin neljä lihaskuntotreenia mahdutettua viikkoon: salilla kävin kaksi kertaa, maanantaina ja tänään ja tein kahvakuulatreenin kotona torstaina ja lauantaina.

Keskiviikkona olimme kuuntelemassa Jutta on the Road -kiertueen luentoa, joka pidettiin Vaasan yliopistolla. Luento oli kyllä hyvä, mielenkiintoinen ja hauska. Jutta osaa kyllä esiintyä ja Bull osasi hauskuuttaa yleisöä.

Jutta esitti ruokaan ja treeniin liittyviä myyttejä ja Bull kumosi ne.
Viikonloppu on ollut todella kylmä täällä Vaasassa, kuten varmaan muuallakin Suomessa. Tänään teimme aamulenkin 21 asteen pakkasessa. Oli kaunista, aurinko paistoi, mutta oli kyllä aika kylmä, varsinkin kun pieni viima tuntui kasvoissa.

Oikealla varustuksella tarkeni hyvin. Tessa ei ollut kylmästä moksiskaan

Aurinko paistoi hienosti taivaanrannassa
Tästä on hyvä lähteä uudelle viikolle, meno varmasti helpottuu nyt kun on päässyt alkuun.

tiistai 14. tammikuuta 2014

Ekojen päivien fiiliksiä

No niin, Liteä on nyt sitten kaksi päivää takana. Vielä menee ruokiin ja niiden punnitsemiseen totutellessa, mutta eiköhän se mene kohta ihan automaattisesti. Vatsa ei ole oikein tykännyt muutoksesta, toivottavasti se siitä rauhoittuu. Eilen jäi iltapala syömättä kun vatsaa väänsi niin, ettei todellakaan tehnyt mieli syödä mitään. Tänään menikin sitten vähän paremmin, ja söin kaikki ateriat oikeisiin aikoihin. Ruokaa on kyllä aivan valtavasti, ekan aamupalan kasattuani ajattelin, että pitääkö toi röykkiö ruokaa todellakin syödä! Kyllä se alas meni, mutta tiukille meinasi ottaa. Tuohon ruuan määräänkin varmasti tottuu ajan kanssa.

Tein eilen ensimmäisen salitreenin, ja se tuntui oikein mukavalta. Liikkeet oli kivoja ja jotkut vähän erilaisia kuin mitä olen tottunut tekemään. Oli kiva tunne, kun tiesi tarkalleen mitä salilla tekee, tai ainakin mitä pitäisi tehdä. Onhan mulla ollut saliohjelmia aikaisemminkin, mutta ei ihan tällaisia. Tänään onkin sitten ollut mukavasti jalat kipeänä, jee!

Eli vähän alkukankeutta on ollut ja totuttelua, mutta eiköhän se tästä, kun vauhtiin pääsee. Tarkkaan kyllä täytyy miettiä, mihin väliin saa ruokailut mahdutettua, ettei ateriavälit veny liian pitkiksi. Toivottavasti nuo vatsavaivatkin menevät ohi.

Huomenna me mennään kavereiden kanssa Jutta on the road -luennolle. Juttahan on porukoineen huomenna Vaasan yliopistolla. Mielenkiintoista tulee varmasti olemaan.

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Lähtölaskenta Liteen

Huomenna se sitten alkaa, mun kymmenen viikon Lite -projekti! Keskiviikkona tuli ohjeet ja loppuviikko onkin sitten mennyt ruoka- ja treeniohjeisiin tutustuessa. Ruokakaapit on täytetty ruokavalion mukaisella ruualla, ja huomenna käyn vielä hakemassa vähän lisäravinteita. Huomenna menen salille tekemään ensimmäisen treenin, suunnitelmissa oli kyllä ottaa varaslähtö ja kokeilla jotain kotona tehtävää treeniä jo ennen huomista, mutta en sitten ehtinytkään.

Tänään otan levon kannalta, eilen tuli vietettyä kaverin nelikymppisiä ja ilta venähti pitkälle aamuyön, tai sanotaanko jo aamun, puolelle, joten tämä päivä menee ihan hissukseen. Mutta huomenna sitten alkaa treeni ja ruokavalio! Yksi asia, mikä mietityttää, on veden juonti. Sitä pitäisi juoda vähintään neljä litraa päivässä, mikä tuntuu aika hurjalta määrältä. Tällä hetkellä juon n. 1½ - 2 litraa vettä päivässä, joten veden juontia pitää kyllä reilusti lisätä.

Ohjeet tuntuvat kyllä tähän mennessä ihan simppeleiltä, eiköhän niitä pitäisi pystyä noudattamaan. Täytyy vaan suunnitella aika tarkkaan, miten rytmittää päivän ruokailut ja minä päivinä treenaa. Onneksi kaveri aloittaa Liten samaan aikaan, niin saan vertaistukea. :)

Inspiraatiota antaa myös aina ihana Ryan:

Pinterest

tiistai 7. tammikuuta 2014

Nyt alko jänskättään!

Olen tässä viime aikoina kautta rantain vihjaillut, että vuoden alussa olisi tarkoitus aloittaa jonkinlaista projektia. No, nyt sen alkaminen lähestyy, ilmoittauduin nimittäin tänään Fitfarmin Lite nettivalmennukseen! Olen tuota miettinyt pitkin syksyä ja seuraillut Litessä olleiden blogeja mielenkiinnolla. Päätin, että nyt jos koskaan on aika pistää kroppaansa vähän timmimpään kuntoon ja keskittyä terveelliseen syömiseen ja oikeanlaiseen lihaskuntotreenaamiseen.

Litessähän on kolme eri ryhmää: Weight loss, In shape ja Move. Itse ilmoittauduin tuohon In shape -ryhmään, jossa tarkoituksena ei ole niinkään pudottaa painoa, vaan muokata kroppaa timmimmäksi ja päästä ylimääräisestä rasvasta eroon. Toki ei haittaisi, vaikka paino pari kiloa tippuisikin, mutta tärkeämpänä pidän mittoja ja sitä, miltä vartalo näyttää. Aion ottaa itsestäni ennen Liten alkua kuvat ja mitat, jotta voin sitten verrata niitä lopputilanteeseen kymmenen viikon jälkeen.

Lite alkaa ensi maanantaina 13. tammikuuta ja kestää kymmenen viikkoa. Siihen kuuluu sekä ruokaohjeet ja treeniohjeet ja neuvoja saa keskustelufoorumilla.

Vähän kyllä jänskättää, miten mun käy, mutta olen kyllä omasta mielestäni aika päättäväinen, kun johonkin ryhdyn, ja pystyn noudattamaan ohjeita aika hyvin. Mielestäni on helpompi pysyä ruodussa, kun ohjeet tulevat joltain "auktoriteetilta", eivätkä ole vain itse keksittyjä.

Täytyy nyt katsoa, miten rankasti aloitan treenit ensi viikolla. Pitkän sairastelun jälkeen kannattaa varmaan kuunnella kroppaansa ja tehdä treenit sen mukaan. Mutta ruokavaliota aion noudattaa prikulleen niin hyvin kuin vain on mahdollista.

Laitan tänne kokemuksiani Litestä ja projektin etenemisestä, kunhan se ensi viikolla alkaa.

perjantai 3. tammikuuta 2014

Vuosi 2013 kuvin

Mitäs se viime vuosi oikein pitikään sisällään? Tässä kuvakavalkaadia viime vuodesta:

Viime talvena oli lunta ja pakkasta. Aloitin vuoden alussa joogan pitkän tauon jälkeen ja sitä piti kokeilla välillä ulkonakin.

Kesäkuussa kävin Ranskassa, ja tietenkin Eiffeltorni piti nähdä.

Kesällä tuli vietettyä aikaa viljelypalstalla...

...mustikassa...

...sekä vattuilemassa.

Syksyllä Vaasaan avattiin raakaruokaravintola Rawka

Innostuin kahvakuulailusta

Kävin Kuortaneella Kunnon startti -viikonlopussa
Ja innostuin taas juoksemisesta

Ostin digijärkkärin
Marraskuun puolestavälistä alkoi sairastelu, joka vasta vuoden lopussa todettiin poskiontelon tulehdukseksi
Eino-myrsky riepotteli vähän Vaasankin seutua. Onneksi oli Tessa siivoamassa jälkiä.

Todiste, että kyllä sitä luntakin jossain vaiheessa oli.
Sairastellessa oli aikaa tehdä käsitöitä
Joulu meni rauhallisesti perheen parissa.
Bloggailuinto on vähän laantunut viime aikoina, kuten varmaan joku on huomannutkin. Eipä ole paljon ollut intoa blogata sairaana. Liikunta on ollut koiran ulkoiluttamista, that's it. Mutta nyt kun diagnoosi ja lääkkeet on kohillaan, niin olen toiveikas, että pääsen aivan kohta jo kunnolla treenaamaan. Pakko olis, sillä pientä projektia tässä keväällä pukkaisi. Siitä kuitenkin myöhemmin lisää.