keskiviikko 28. elokuuta 2013

Parempia valintoja

Seuraan aika paljon liikunta-, ruoka- ja fitnessblogeja ja luen ravinnosta ja liikunnasta eri lähteistä, lähinnä netistä. Niistä saa uutta tietoa ja motivaatiota omaan sporttailuun ja painonhallintaan. Joskus vaan ei meinaa mikään ulkopuolinen tsemppaus riittää. Yleensä syynä on väsymys, nälkä tai liian vähäinen veden juonti. Tänään syy oli ehdottomasti väsymys, joka meinasi viedä minut tänään tuhmille poluille.

Lähdin töiden jälkeen kauppaan ja väsyneenä ja nälkäisenäkin leikittelin ajatuksella, et nyt ostetaan suklaata ja ehkä jotain muutakin herkkua, kun kerran suklaalakkokin loppui eilen. Siinä kauppaan pyöräillessäni aloin kuitenkin kuvittelemaan mielessäni, minkälainen olo tuollaisen suklaamättöhetken jälkeen olisi, ja totesin, ettei kovin kummoinen. Olisiko se siis sen arvoista? Ostaisinko mieluummin jotain sellaista, joka on hyvää, mutta jostai ei tule huono omatunto, vaan hyvä mieli? Mitä minä siis ostin? No tällaista:


Eli olin kuitenkin kiltti tyttö ja ostin mm. salaattiaineksia, parsakaalia, raejuustoa, pähkinöitä, kurpitsan- ja hampunsiemeniä ja tuollaisen raakakaakaosmoothiesekoituksen (ihana yhdyssana). Noista siemenistä olen viime aikoina monelta taholta lukenut, että ne ovat superterveellisiä, varsinkin hampunsiemenet, jotka ovat mulle ihan uusi tuttavuus. Luin myös täältä, että siemenet ja pähkinät kannattaa liottaa, jotta ne sulaisivat ja imeytyisivät paremmin. Ihan uutta sekin.

Vedin välipalaksi tuon smoothien, jossa on mm. raakakaakaota, kuivattua banaanijauhetta, erilaisia protskujauheita ja psylliumia. Jotenkin kuvittelin, että se maistuisi vähän niinkuin kaakaolta, mutta ei se ihan niin ollutkaan. No, sanotaanko näin, että en ehkä osta toista kertaa, ei ollut mun makunystyröitä hivelevä, vaikka terveellistä ja superfoodia olisikin. Mutta tulipa kokeiltua.

Iltaruuaksi taidankin tehdä feta-tonnikalasalaatin, nam!

tiistai 27. elokuuta 2013

Raakaruokaa ja kyykkyjä

Vaasaan on hiljattain avattu raakaruokaravintola Raawka, jonne menimme tänään lounaalle. Otimme raakalautasen, jossa oli mm. kasviskääryleitä, avokadoa, meloni-pinjansiemensalaattia ja tuoremehushotti. Ruoka oli hyvännäköistä ja maukasta, mutta täytyy myöntää, että se oli aika kevyttä. Kovaa nälkää sillä ei saa taltutettua, mutta sopii hyvin kevyeksi lounaaksi.


Jälkiruuaksi otin kookos-hasselpähkinä-suklaapallon, joka maistui aika hyvältä kuukauden suklaalakon jälkeen. :)

Töiden jälkeen suuntasin Tessan kanssa koirapuistoon heittelemään frisbeetä. Lenkin jälkeen olikin sitten kahvakuulatreenin vuoro, tällä kertaa tein jalat ja selän. Tein kyykyt nyt erikoisleveinä ja yritin mennä niin alas kuin mahdollista, ja tiedän jo nyt, että huomenna tuntuu jaloissa ja bebassa mukavasti.


Treenin tein kahdeksan kilon kuulalla, mutta kyllä joissain liikkeissä pitäisi olla ainakin kymmenen tai jopa kahdentoista kilon kuula. Treenin jälkeen vedin protskujuoman, jota sain paremmalta puoliskoltani testiin. Maku ainakin on hyvä, kuin kaakaota jois, ja mun uus shakerikin on aikasta söpö! PT Tessa antoi vähän pyyhkeitä selkäliikkeiden aikana, tekniikassa taitaa olla vielä vähän hiomista.

maanantai 26. elokuuta 2013

Terveellisempi omppupiirakka

Voiko omenapiirakkaa leipoa ilman, voita, sokeria ja vehnäjauhoja? Voi. Voiko siitä tulla hyvää? Kyllä voi. Leivoin sellaista viikonloppuna ja hyvää tuli, ja sitä sai syödä hyvällä omallatunnolla useammankin palan.


Resepti on The Good Morning -blogista, josta löytyy ihania reseptejä terveellisempiin herkkuihin. Seurasin reseptiä muuten, mutta vaniljan makuisen heraproteiinijauheen tilalla käytin kaakaon makuista protskujauhetta ja mantelijauhetta. Tulen varmasti kokeilemaan muitakin reseptejä tuolta blogista, ainakin tätä jätskiä ja tätä rahkapizzaa.

maanantai 19. elokuuta 2013

Matokuurilla

Aloitin viikko sitten tällä hetkellä kovinkin suositun 5:2 -dieetin, jossa viitenä päivänä viikossa syödään normaalisti ja kahtena päivänä paastotaan. Paastopäivinä voi syödä maksimissaan 500 kcal (miehet 600). Kuulin tuosta dieetistä ensimmäistä kertaa Michael Mosleyn dokumentissa, jossa hän kokeili erilaisia dieettejä, ja jo silloin tuo ajoittainen paasto kuulosti mielenkiintoiselta. Haluaisin karistaa muutamat sitkeästi sinnittelevät kilot ja luettuani muiden kokemuksia dieetistä päätin kokeilla sitä itsekin. Yleensä en mene mukaan kaikenlaisiin dieettihullutuksiin, mutta mielestäni tämä ei varsinaisesti ole dieetti, sillä tätä voi halutessaan jatkaa vaikka loppuelämän, kun taas dieetit yleensä kestävät vain tietyn aikaa.

Paastopäivät eivät saa olla peräkkäisiä päiviä, ja useimmat paastoavat maanantaisin ja torstaisin. Sen takia sitä kutsutaankin matodieetiksi, mä kutsun sitä matokuuriksi. Viime maanantaina aloitin, eli tänään on kolmas paastopäivä. Sanotaanko näin, että hyvältä näyttää tähän mennessä. Ensimmäinen paastopäivä oli hankalin, iltapäivällä iski aivan kiljuva nälkä ja litkin vettä litrakaupalla, että saisin edes jotain vatsaani. Mutta toinen ja tämä kolmas päivä ovat olleet huomattavasti helpompia. Nälkä on välillä ollut, mutta ei mitenkään hirveä, kurniva nälkä.

Päätin jaksottaa tuon 500 kcal tasaisesti pitkin päivää pieniksi aterioiksi, sillä haluan ehdottomasti syödä aamiaisen, enkä muutenkaan haluaisin olla liian pitkiä aikoja ihan syömättä. Jotkut kyllä tuntuvat syövän vain 1-2 isompaa ateriaa päivässä, mutta tiesin jo ennen kuin aloitin, että se ei mulle sovi.

Mitä siis yleensä paastopäivänä syön?

Aamupala: kuppi teetä maitotilkalla, yksi ruisleipäviipale, jonka päällä on salaattia, kinkkua, tomaattia ja kurkkua (n. 100 kcal)

Lounas: Salaattiateria, jossa on yleensä jotain kevyttä, esim. jäävuorisalaattia, kurkkua, tomaattia, parsakaalta ja porkkanaraastetta sekä jotain proteiinia (esim. kalaa tai kanaa) (n. 200 kcal)

Välipala: sama kuin aamulla (n. 100 kcal)

Iltapala: yksi omena pilkottuna, raejuustoa, auringonkukansiemeniä tai pellavansiemenrouhetta (n. 100 kcal)

Iltapala ja iltalukemista


Tällä kaavalla olen tähän asti mennyt, voi olla, että jossain vaiheessa rupeaa tympimään, mutta sitten vaihdan esim. välipalan johonkin muuhun. Eipä tarvi koko ajan laskea kaloreita, kun tietää mitä missäkin ateriassa on.

Paino tippui ekan paastopäivän jälkeen kilon ja pysyi siinä pari päivää, jonka jälkeen palasi aloituslukemiin. Täytyy käydä taas huomenna puntarilla ja katsoa, miten tämä kolmas paastopäivä vaikutti. Joku kertoi, että hänellä paino tippui sykäyksittäin, ja että voi mennä pari kolmekin viikkoa, ettei tapahdu mitään. Joten ei saa luovuttaa, vaikkei heti suurta edistystä tapahtuisikaan.

Tässä muuten linkki Mosleyn blogiin, jossa on mm. hänestä ennen ja jälkeen -kuvat.

keskiviikko 14. elokuuta 2013

Aikainen sporttaaja kuulan nappaa

Aamutreenit taitaa olla mun juttu, sen oon kyllä viime aikoina hoksannu. Koiran hankkimisen jälkeen on vähän päivärytmi aikaistunu ja nautin aikaisista aamulenkeistä koiran kanssa. Tuntuu, että aamutreenistä saa virtaa koko päivään.

Lähdettiin tänään koko lauman voimin aamulenkille siinä puoli kahdeksan jälkeen ja mentiin viskelemään Tessalle frisbeetä. Tai oikeastaan mun parempi puoliskoni hoiti sen viskelypuolen, mä keskityin lähinnä spurttailemaan ympäri kenttää. Kaverilta sain nimittäin vinkkiä hyvästä spurttitreenistä: 30 sekkaa juostaan niin lujaa kuin koneesta lähtee, sit kävellään puolitoista minuuttia ja sit taas spurtti. Alussa ja lopussa kävellään n. 10 minuuttia. Noita spurtteja voi tehdä kai oman fiiliksen ja kunnon mukaan 6-8. Mä tein tänään vaan neljä, mut jatkossa teen kyllä enemmän. Nyt vaan vähän kokeilin, miltä spurtit tuntuu.

Meidän koiruli Tessa oli kyllä myös vireessä tänä aamuna, otti lennosta koppeja minkä kerkes! Loppu palkintonamutkin kesken ku tuli niin hyviä suorituksia.

Reilun tunnin aamulenkin jälkeen tein vielä 25 minuutin kahvakuulatreenin. Keskityin tällä kertaa jalkoihin, selkään ja vatsaan. Ensin tein kahden käden heilautuksia, sit askelkyykkyjä, varpaillenousua, kulmasoutu, ala- ja yläselkä vatsalla maaten ja viimeiseksi istumaannousuja kuula sylissä. Näitä tein kolme kierrosta, 15 toistoa / sarja.

Tein nyt nuo heilautukset vähän eri tekniikalla kuin aikaisemmin, sillä Maanantaisoturit -kirjassa Kukka Laakso kertoo, että ne kuuluisi oikeaoppisesti tehdä jaloilla, eikä lantiolla, niinkuin yleisesti väitetään. No, keskityin nyt tekemään ne jaloilla, ja tuntuihan se reisissä ja pakaroissa ihan eri tavalla kuin ennen. Menin myös ihan kunnolla kyykkyyn, vaikka joitain juutuubivideoita katseltuani se voi olla kyllä väärä tekniikka. Mutta ainakin se tuntui jaloissa!

PT Tessa seurasi treenailua vierestä, varsinkin selkä- ja vatsalihasliikkeiden aikana oli pakko tulla viereen tarkistamaan, ovatko liikeradat oikeat.

Yleensä PT Tessa kyllä käskyttää sohvalta käsin.

maanantai 12. elokuuta 2013

Katse taaksepäin

Ajattelin kertoa tässä blogin alkumetreillä vähän historiaani, liittyen liikuntaan, painoon ja terveyteen. Näin jälkeenpäin ajatellen tuntuu, että lapsena liikuttiin jatkuvasti sisarusten kanssa, talvella hiihdettiin ja luisteltiin, kesällä uitiin tai vain muuten juoksenneltiin, ja oltiin paljon ulkona. Eihän sitä silloin ajatellut, että tämä on hyväksi, sitä vain teki sellaista mikä kivalta tuntui. Sitten iski murrosikä, liikunta ei oikein enää napannutkaan niin paljon, ja painoakin tuli lisää. Niin kuin varmaan moni teini, sitä tuli aika tietoiseksi omasta kehostaan. En kuitenkaan hirveästi silloin laihdutellut, enkä näin jälkeenpäin ajatellen ollut edes ylipainoinen. Lukioaikoina harrastin satunnaisesti kävelyä sekä talvella hiihtoa ja kävin kerran viikossa jumpassa, mutta siihen säännöllinen liikunta taisi jäädäkin.

Opiskeluaikana sama meno jatkui: kävelylenkkejä ja satunnaisesti muuta liikuntaa. Sitten vuoden 1999 tienoilla tapahtui jotain, en tiedä mikä liikuntakärpänen mua puri. Luin jostain lehdestä ohjeet, miten voi opetella pikku hiljaa hölkkäämään lisäämällä juoksun määrä hiljalleen lenkeillä. Siitä alkoi juoksuinnostus. Muistan vieläkin, kuinka ylpeä olin, kun juoksin ensimmäisen kerran puoli tuntia putkeen. Juoksin yksin, kaverin kanssa, tai isommalla porukalla ja juoksin jopa puolimaratonin kolme kertaa (älkää kysykö mikä oli aika).

Juoksuharrastus jatkui aika pitkään, siihen asti kunnes pari vuotta sitten sain nilkkaan akillesjänteen tulehduksen, jonka mahdollinen kroonistuminen pelästytti niin paljon, että juoksu jäi siihen paikkaan. Vasta tänä kesänä olen jonkin verran hölkötellyt osan lenkeistä.

Juoksun rinnalla aloin harrastamaan muitakin lajeja: kävin kuntosalilla, aloitin rivitanssiharrastuksen ja joogan. Pari vuotta sitten hankimme kaverin kanssa vaellusvarusteet ja kolusimme luontopolkuja ja kansallispuistoja Suomessa ja kävimme Itävallassakin vaeltamassa.

Viime kesänä Vaasan marssin saaristoreitillä

Pieni tauko liikuntaan tuli neljä vuotta sitten, kun sairastuin rintasyöpään, mutta jo hoitojen aikana tein mm. sauvakävelylenkkejä. Viime kesänä kuvioihin tuli shetlanninlammaskoira Tessa, joka on toiminut hyvänä lenkkikaverina ja personal trainerina. Viimeisin lisäys lajivalikoimaan taitaa olla kahvakuulailu, josta olen tänä kesänä innostunut toden teolla. Koiran myötä salilla käynti jäi vähemmälle ja nyt tuntuu siltä, että kotona treenaaminen vaikka lenkin jälkeen sopii mulle paremmin.

Tessa 9 vkoa

Paino on jonkin verran vuosien varrella heitellyt, mutta ei kuitenkaan kovin paljon. Liikuntakärpäsen purema sulatti viitisen kiloa ja paino pysyi 56-57 kilon kieppeillä aika monta vuotta. Sairastelun myötä ja sen jälkeen paino laski vielä toiset viisi kiloa, mutta sen jälkeen se onkin hilautunut takaisin sinne kuudenkympin huonommalle puolelle. Semmoset 57 kiloa tuntuu mun mielestä omimmalta painolta, joten siihen olisi kiva päästä takaisin. Toivottavasti tämä blogi antaa pontta sillekin projektille.

sunnuntai 11. elokuuta 2013

Ready - steady - go!

Lähtötelineissä ollaan. Tässä blogissa jorisen kuntoilusta, ruoasta ja kaikesta mikä liittyy hyvinvointiin ja oman hyvän olon saavuttamiseen. Tämä ei ole laihdutusblogi, mutta painonhallinta tulee varmasti näyttelemään jotain roolia. Tämä ei ole myöskään fitnessblogi, sillä tavoitteeni eivät ole sentään aivan niin kunnianhimoisia. Blogin tarkoituksena on lähinnä olla tsemppari (itselle ja ehkä jollekulle lukijallekin), päiväkirja ja kanava saada muilta kommentteja ja mielipiteitä.

Minua kiinnostaa kaikki, mikä liittyy omaan hyvinvointiin, eri liikuntalajeihin, terveelliseen ruokavalioon sekä lisäaineiden ja turhien kemikaalien välttämiseen. En halua kuitenkaan mennä äärimmäisyyksiin, enkä olla tiukkapipoinen esim. ruokavalion suhteen. Joskus on lupa herkutella ja röhnöttää sohvalla, kunhan suurimman osan ajasta pitää hyvää huolta kehostaan. Terveellinen ruokakin voi olla herkullista, ja liikunnasta tulee kyllä niin hyvä olo, että sen takia sinne lenkkipolulle tulee lähdettyä ja kahvakuulaa heiluteltua.

Tästä lyhyestä esittelystä sai varmaan jonkinlaisen kuvan siitä, mistä tässä on kysymys ja mihin suuntaan tätä blogia vien. Lisää juttua aivan pian!